

Κάθε υλικό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Τα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικά, ανθεκτικά στη διάβρωση και δεν αντιδρούν με τα τρόφιμα. Είναι εύκολα στη συντήρηση και συνήθως ασφαλή για πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, μπορεί να χρειάζονται ελαφρά λίπανση ή πρόσθετο λάδι κατά το μαγείρεμα για να αποφευχθεί η κολλημένη τροφή.
Το τεφλόν είναι ένας αντικολλητικός επίστρωμα που εμποδίζει τα τρόφιμα να κολλήσουν στην επιφάνεια. Αυτό καθιστά τα σκεύη εύκολα στον καθαρισμό και απαιτεί λιγότερο λίπανση κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, το τεφλόν είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.
Τα κεραμικά σκεύη έχουν μια μη-κολλώδη επιφάνεια που είναι ανθεκτική στη θερμότητα και αντιδρά με λιγότερα χημικά συστατικά από τα μεταλλικά σκεύη. Είναι ανθεκτικά, εύκολα στον καθαρισμό και συνήθως ασφαλή για πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, κάποια κεραμικά σκεύη μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.
Mερικά από τα βασικά αξεσουάρ που θα βρεις συνήθως σε μια κουζίνα είναι τα παρακάτω:
Κατσαρόλες και τηγάνια: Μια ποικιλία κατσαρολών και τηγανιών διαφόρων μεγεθών είναι απαραίτητη για το μαγείρεμα διαφόρων συνταγών.
Σκεύη ανάμιξης: Μπολ, αναδευτήρες και μίξερ είναι χρήσιμα για ανάμιξη και χτύπημα υλικών.
Μαχαίρια: Ένα σετ καλής ποιότητας μαχαιριών περιλαμβάνει συνήθως μαχαίρια κοπής, απολέπισης και ψιλοκοπής.
Βάσεις κοπής:
Στραγγιστήρια: Χρησιμοποιούνται για να αφαιρέσουν το υγρό από τα τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά και τα λαχανικά.
Φόρμες για ψήσιμο: Περιλαμβάνουν ταψιά, λαμαρίνες και μολύβια για την προετοιμασία γλυκών ή αλμυρών φαγητών στο φούρνο.
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα must-have σκεύη που θα σε εξυπηρετήσουν σε πολλές συνταγές:
Κατσαρόλες: Ένα σετ κατσαρόλες διαφόρων μεγεθών θα σας βοηθήσει στο βράσιμο, το σοτάρισμα και το μαγείρεμα σάλτσων.
Τηγάνια: Ένα αντικολλητικό τηγάνι και ένα σκληρό ανοξείδωτο τηγάνι θα σας επιτρέψουν να ψήνετε και να τηγανίζετε με ευκολία.
Κατσαρολάκι με χειρολαβή: Ιδανικό για το ζέσταμα γάλακτος, την προετοιμασία σάλτσων ή το λιώσιμο βουτύρου.
Κατσαρόλα μεγάλου μεγέθους με καπάκι: Χρήσιμη για το βράσιμο μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων ή την προετοιμασία σούπας.
Φόρμα για αποστράγγιση: Ένα σκεύος με σίτα στο κάτω μέρος για να αποστραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά σας.
Ανοξείδωτα μπολ: Χρήσιμα για ανάμιξη υλικών, την προετοιμασία σαλάτας ή την αποθήκευση τροφίμων.
Κατσαρολάκια για λιώσιμο σοκολάτας ή διαλυμένου βουτύρου.
Σίτες και κολάντζες: Χρήσιμες για τη διάτρηση, τον χωρισμό και το ξέπλυμα των τροφίμων.
Καπάκια που ταιριάζουν στις κατσαρόλες: Σας επιτρέπουν να κρατήσετε τη θερμότητα και τη γεύση των φαγητών σας.
Φόρμα για γλυκά: Ένας φούρνος ανθεκτικός στη θερμότητα με αποσπώμενο πυρίμαχο πλαίσιο είναι ιδανικός για την προετοιμασία γλυκών.
Κάθε υλικό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.
Ανοξείδωτο ατσάλι: Τα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικά, ανθεκτικά στη διάβρωση και δεν αντιδρούν με τα τρόφιμα. Είναι εύκολα στη συντήρηση και συνήθως ασφαλή για πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, μπορεί να χρειάζονται ελαφρά λίπανση ή πρόσθετο λάδι κατά το μαγείρεμα για να αποφευχθεί η κολλημένη τροφή.
Τεφλόν: Το τεφλόν είναι ένας αντικολλητικός επίστρωμα που εμποδίζει τα τρόφιμα να κολλήσουν στην επιφάνεια. Αυτό καθιστά τα σκεύη εύκολα στον καθαρισμό και απαιτεί λιγότερο λίπανση κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, το τεφλόν είναι ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να αποφεύγεις τη χρήση απότομης θερμότητας.
Κεραμικό: Τα κεραμικά σκεύη έχουν μια μη-κολλώδη επιφάνεια που είναι ανθεκτική στη θερμότητα και αντιδρά με λιγότερα χημικά συστατικά από τα μεταλλικά σκεύη. Είναι ανθεκτικά, εύκολα στον καθαρισμό και συνήθως ασφαλή για πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο, κάποια κεραμικά σκεύη μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να απαιτούν περισσότερη προσοχή στη χρήση.
Η σωστή συντήρηση και καθαρισμός των σκευών μαγειρικής είναι σημαντικά για τη διατήρηση της απόδοσής τους και την αύξηση της διάρκειάς τους. Παρακάτω μερικές συμβουλές για το πως να καθαρίσεις και να συντηρήσεις τα σκεύη μαγειρικής σου:
Αφού τελειώσεις το μαγείρεμα, άσε το σκεύος να κρυώσει λίγο πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό.
Ανοξείδωτο ατσάλι:
Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγαράκι ή μια μαλακή πλευρά του σφουγγαριού και ζεστό σαπουνόνερ για να καθαρίσεις το εσωτερικό και το εξωτερικό του σκεύους.
Αν υπάρουν καμένες και κολλημένες τροφές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα από νερό και ξύδι ή λεμόνι για να τις απομακρύνεις.
Ξέπλυνε καλά το σκεύος και σκούπισέ το με ένα καθαρό πανί ή πετσέτα για να αποφευχθούν οι στίγμες νερού.
Αν το σκεύος έχει λεκέδες ή αλάτια, μπορείς να τα αφαιρέσεις με ένα μείγμα από νερό και ξύδι ή από νερό και μηλόξυδο.
Τεφλόν:
Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγαράκι ή μια μαλακή πλευρά του σφουγγαριού και ζεστό σαπουνόνερο για να απομακρύνεις τα υπολείμματα τροφής από το επίστρωμα τεφλόν.
Απόφυγε τη χρήση απότομων σκληρύνσεων, μεταλλικών σφουγγαριών ή απορρυπαντικών που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο επίστρωμα τεφλόν.
Άσε το σκεύος να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσεις. Αν είναι απαραίτητο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μαλακό πανί για να το σκουπίσεις.
Κεραμικό:
Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγαράκι ή μια μαλακή πλευρά του σφουγγαριού και ζεστό σαπουνόνερο για να καθαρίσεις το εσωτερικό και το εξωτερικό του σκεύους.
Απόφυγε τη χρήση απότομων σκληρύνσεων ή απορρυπαντικών που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο επίστρωμα κεραμικού.
Άσε το σκεύος να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσεις.
Γενικά, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την υπερβολική χρήση σκληρύνσεων, απορρυπαντικών και μεταλλικών σφουγγαριών που μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα σκεύη. Ανάτρεξε στις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή για πιο αναλυτικές οδηγίες συντήρησης για τα συγκεκριμένα σκεύη μαγειρικής που διαθέτεις."
Τα σκεύη με επικάλυψη τεφλόν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στις κουζίνες για πολλά χρόνια και θεωρούνται ασφαλή για τη χρήση τους. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να φροντίζονται σωστά.
Απόφυγε την υπερθέρμανση: Οι επικαλύψεις τεφλόν μπορούν να αποδυναμωθούν αν υπερθερμανθούν ή αν εκτεθούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών στον αέρα. Γι αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς την κατάλληλη θερμοκρασία για το μαγείρεμα.
Απόφυγε την χρήση απορρυπαντικών μετάλλου: Μεταλλικά σφουγγαράκια ή απορρυπαντικά με μεταλλικές σκόνες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια τεφλόν. Συνεπώς αντί για τη χρήση αυτών των απορρυπαντικών προτίμησε μαλακά σφουγγαράκια ή πλευρές σφουγγαριού για τον καθαρισμό."
Για το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν ορισμένα είδη σκευών μαγειρικής που είναι προτιμητέα λόγω της αντοχής τους σε αυτές τις συνθήκες. Ορισμένα από αυτά τα σκεύη περιλαμβάνουν:
Σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι: Τα σκεύη μαγειρικής από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να αντέξουν την έντονη θερμότητα των φούρνων και των σχεδίων μαγειρέματος. Είναι ιδανικά για σάτε, σοτέ και τηγάνισμα.
Σκεύη από μαντέμι: Τα σκεύη μαγειρικής από μαντέμι είναι επίσης ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και κατάλληλα για μαγείρεμα σε φούρνο και σχεδία με υψηλή θερμότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο, καραμελοποίηση και ψησταριά.
Γυάλινα σκεύη: Τα γυάλινα σκεύη μαγειρικής είναι ασφαλή και ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο, γκριλ, ατμομάγειρα και φούρνο μικροκυμάτων.
Όχι, δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς σκεύη μαγειρικής με μεταλλικές λαβές ή επικαλύψεις στον φούρνο μικροκυμάτων. Οι μεταλλικές επιφάνειες μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρες και πυρκαγιά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων. Επίσης, σκεύη με πλαστικές λαβές ή επικαλύψεις που δεν είναι κατάλληλες για μικροκύματα μπορούν να λιώσουν ή να παραμορφωθούν κατά τη διάρκεια της χρήσης.
Για τη χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο σκεύη μαγειρικής που είναι συμβατά με την τεχνολογία μικροκυμάτων. Οι κατάλληλες επιλογές συμπεριλαμβάνουν γυάλινα, πορσελάνης, κεραμικά και πλαστικά σκεύη μαγειρικής που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τη χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων.
Είναι σημαντικό να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή και να χρησιμοποιείς τα σκεύη μόνο για την προοριζόμενη χρήση τους.
Τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι σκεύη μαγειρικής που κατασκευάζονται από χύτευση σιδήρου. Έχουν μεγάλη δημοτικότητα λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ορισμένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των σκευών από χυτοσίδηρο περιλαμβάνουν:
Αντοχή στη θερμότητα: Τα σκεύη από χυτοσίδηρο μπορούν να αντέξουν υψηλές θερμοκρασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φούρνο ή ακόμα και πάνω από ανοιχτή φωτιά.
Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας: Το χυτοσίδηρο διατηρεί τη θερμότητα καλά και την κατανέμει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά του. Αυτό επιτρέπει ομοιόμορφο μαγείρεμα και αποτελέσματα που είναι συχνά επιθυμητά, όπως ένα τέλεια ψημένο μπιφτέκι.
Αντοχή και ανθεκτικότητα: Τα σκεύη από χυτοσίδηρο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν την καθημερινή χρήση και τις υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα, ψήσιμο, τηγάνισμα και ακόμα και για μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο.
Αύξηση σιδήρου στη διατροφή: Τα σκεύη από χυτοσίδηρο μπορούν να αυξήσουν τη σιδηροπεψία των τροφών, καθώς απελευθερώνουν μικρές ποσότητες σιδήρου κατά το μαγείρεμα."
Η παρασκευή υγιεινών γευμάτων μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ορισμένων αξεσουάρ κουζίνας που διευκολύνουν την υγιεινή μαγειρική. Ορισμένα από τα αξεσουάρ που μπορούν να σας βοηθήσουν είναι:
Ψηφιακή ζυγαριά: Μια ψηφιακή ζυγαριά σας βοηθά να μετρήσετε τις ποσότητες των υλικών που χρησιμοποιείτε, επιτρέποντάς σας να ελέγξετε τη διατροφική σας ισορροπία.
Στυλό λαχανικών: Ένα στυλό λαχανικών σας επιτρέπει να κόβετε τα λαχανικά σας σε λεπτές φέτες ή να τα καθαρίζετε εύκολα.
Καλαθάκι ατμού: Ένα καλαθάκι ατμού είναι χρήσιμο για να μαγειρεύετε λαχανικά, ψάρια και άλλα τρόφιμα με τη μέθοδο του ατμού, διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες και τη φυσική γεύση.
Μπλέντερ: Ένα μπλέντερ είναι ιδανικό για την παρασκευή υγιεινών smoothies, σάλτσας και σούπας.
Αντικολλητική τηγανιέρα: Μια αντικολλητική τηγανιέρα σας επιτρέπει να μαγειρεύετε με ελάχιστο λάδι ή χωρίς καθόλου, μειώνοντας την πρόσληψη λίπους.
Για χρήση σε φούρνο και φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχουν ορισμένα αξεσουάρ που είναι κατάλληλα και ασφαλή. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, μπορείς να επιλέξεις από τα παρακάτω:
Πυρίμαχοι δίσκοι: Οι πυρίμαχοι δίσκοι είναι κατάλληλοι για χρήση τόσο σε φούρνο όσο και σε φούρνο μικροκυμάτων. Χρησιμοποιούνται για τη μαγείρευση, το ζέσταμα ή το απόψυξη τροφίμων.
Γυάλινα ή πυρέξ λαμαρίνες: Αυτοί οι τύποι λαμαρινών είναι ασφαλείς για χρήση σε φούρνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο, ψησταριά, ή ακόμη και για τη συλλογή λίπους κάτω από τρόφιμα που ψήνονται.
Πυρίμαχα χυτοσίδηρα σκεύη: Τα χυτοσίδηρα σκεύη είναι ασφαλή για χρήση σε φούρνο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψήσιμο, ψησταριά και μαγείρεμα με μεγάλες θερμοκρασίες.